zondag 10 maart 2013

KOUD!!

Zo, de eerste lading met spullen is vertrokken richting Hongarije. Het was een reisje die broer en manlief nog lang zouden heugen... Niks was er helemaal klaar en ze konden die week maar weinig doen. Wel genoten van het Hongaarse weer en mentaliteit. Ze hebben eens even kennis gemaakt met de buren en dat kan natuurlijk ook geen kwaad. Met een glaasje Palinka en een biertje was het al gauw heel gezellig..... Ondertussen in de oude school waren de werklieden hard bezig om het allemaal zo goed als klaar te krijgen en dat we in ieder geval alle spullen in één van de woningen konden zetten. Zo gezegd zo gedaan en met 2 dagen was de kleinste woning zover klaar dat hier alles neer gezet kon worden. Met een grote rol stickers en een paar stiften alles maar gemerkt en dan kon Gyula, wanneer alles klaar zou zijn, alles op de plek zetten. Tenminste,... dat was zijn voorstel....Toch wel fijn dat er mee gedacht wordt..

Ondertussen zijn manlief en broer weer thuis en maken we aanstalten om in februari die kant op te gaan. Niet wetende dat dit de KOUDSTE maand van het jaar is in Hongarije.. en dat hebben we geweten.
Onderweg was de temperatuur al behoorlijk aan het zakken, maar het was mooi zonnig en dan merk je dat niet zo. Tegen de avond werd het al wat frisser en een dekentje kan dan geen kwaad. De sleutel moest gehaald worden bij Gyula, die vlak in de buurt woont. Geen probleem, even van de snelweg af en de sleutel ophalen. De weg zag er wat wittig uit en  ik had het vermoeden dat het wel eens glad kon zijn..... en dat was het ook! Een complete ijsbaan was het. Dus met een gangetje van ca 30 km/uur richting Gyula. En maar wachten, en hier brak onze spraakverwarring ons op. Welk cafe/restaurant zou hij nou zijn?
Na goed een uur was hij er, en de sleutels ook. Op naar de school, op naar Orgóvany!

De volgende ochtend werden we wakker in een lekker verwarmde school, de kachel deed het dus super. En buiten.. een halve meter sneeuw! Mooi, tot dat we buiten kwamen. WAT WAS HET KOUD!! De thermometer stond op -25 graden C!! Je voelde de kou door je kleding heen trekken. Tja, ook dat hoort erbij in Hongarije. Met een landklimaat kun je dit verwachten. Warme zomers en hele koude winters! Maar zo koud...brrrrrr dat was wel wennen.....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten