Frittmann Wijnen

Wijnhuis Frittmann

Aan het  eind van het pittoreske dorpje Soltvadkert, gelegen in Centraal Hongarije, liggen de wijngaarden van de gebroeders Frittmann. Een familie bedrijf waarin al tientallen jaren op traditionele manier wijn wordt gemaakt en waar vooral de nadruk ligt op het telen van de inheemse druivensoorten. Hier vindt je geen moderne namen, maar de typische Hongaarse namen zoals Ezerjó, Cserszégi Füszeres en Kékfrankos.
Sinds 1987 is Frittmann een BV waarin de twee broers de scepter zwaaien. Ze treden in de voetsporen van hun ouders, grootouders en overgrootouders en maken naast wijn ook Pálinka. Het verschil met vroeger is dat er nu gebruik gemaakt wordt van de nieuwste technieken. Dat dit aanslaat is goed te merken. In 2007 heeft János Frittmann de prestigieuze wijnprijs van Wijnmaker van het jaar  gewonnen. Dit is een enorme opsteker voor de wijnen van de Kiskunság, het deel van Hongarije waar vroeger vooral kwantiteit wijnen vandaan kwamen. Frittmann laat zien dat je met tijd en geduld, goede kwaliteit druiven en dus een goede kwaliteit wijn kunt maken.
De wijngaarden beslaan een oppervlakte van ongeveer 40 hectare en de wens bij Frittmann is om uit te groeien naar een totaal van ongeveer 65 hectare wijngaard. De meeste wijnen die geproduceerd worden zijn witte  en rosé wijnen. De rode wijnen zijn in opkomst en naast de traditionele Kékfrankos en Portugieser, worden er nu ook Merlot en Cabernet Sauvignon stokken aangeplant. Met rijping in kleine houten vaten zijn dit wijnen met een vol karakter en rijpe smaak.

De liefde voor het wijn maken proef je terug in de wijnen. De passie, de tijd en vooral het geduld doen de wijnen goed. Het wijnhuis Frittmann wil innoveren in de nieuwe tijd, met hun voorliefde voor traditionele en inheemse druivensoorten. Zo willen ze  bereiken dat de hele wereld binnenkort zal genieten van deze bijzondere lekkere wijnen, te beginnen in Nederland. 
Bent u nieuwsgierig geworden? Als u in de buurt van Coevorden bent, kom gerust langs om wat te proeven in onze slijterij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten