woensdag 3 september 2014

Orgovány...

Orgovány, zo heet het dorp waar onze oude school staat. Een klein typisch Hongaars dorp met ongeveer 2000 inwoners. De belangrijkste straat loopt door het midden van het dorp en heeft aan beide kanten winkels, een bank en andere kleine cafeetjes. Gelegen in het Nationaal Park Kiskunság heeft het veel te bieden. Heerlijk wandelen in het uitgestrekte natuurgebied dat tot voorbij Bugac loopt, of fietsen, dit gaat prima in dit uitgestrekte vlakke gebied.

Voor ons is het elke keer een beetje thuiskomen als we in Orgovány zijn. De uiterst vriendelijke bevolking begroet ons als we  langs rijden en zo zijn we dan ook bekend in het dorp, de Hollanders van de Oude School. Voor vele is onze school nog een beetje "hun" school. Menigeen heeft hier de eerste lessen gehad in het lezen en schrijven.... Men kan het dan ook goed waarderen dat we het huis in de originele kleuren gehouden hebben en er geen westers opsmuk huis van gemaakt hebben.

Het meeste genieten we van het kopje koffie in het Fá Ház, een houten huis wat in Nederland al tig keer zou zijn afgekeurd door de brandweer door het brandgevaarlijke interieur. Hier komen de lokalen hun  kopje koffie ( en biertje) drinken. Vaak komen we in gesprek met een aantal van hen en proberen we in ons beste Hongaars te vragen hoe het gaat met werk en familie. Een sociaal gebeuren dus. 
De koffie is niet altijd het lekkerst maar voor de 65 cent die het kost mogen we niet klagen....



Een willekeurige straat in Orgovány

Het Fá Haz, koffie drinken en socializen

De kerk in Orgovány

Gedenk monument

Avond boven de wijngaarden

Orgovány

gedenksteen slachtoffers 1e en 2e WO



Geen opmerkingen:

Een reactie posten