maandag 28 januari 2013

Verbouwen? Dat valt niet mee...

Na onze terugkomst van vakantie waren de plannen van het verbouwen wel redelijk concreet.
Wat in de eerste instantie een appeltje eitje leek, was in werkelijkheid toch iets meer dan een simpele verbouwing van een oud schooltje. Aangezien er 3 ruimtes/schoollokalen waren hebben we besloten om er 3 woningen van te maken en dat we deze zouden kunnen gaan verhuren als vakantiewoning. En daar begon het al... Alles gaat in drievoud! Drie badkamers, drie woonkamers, drie keukens en aan slaap gedeelten nog meer! Samen met Bela en Gyula hebben we een mooie tekening gemaakt van wat ons wel wat leek, of beter gezegd, wij hebben wat op papier gekrabbeld en Gyula heeft onze wensen goed uitgewerkt en er een bouwtekening van gemaakt. Over het isoleren hoefden we ons geen zorgen te maken. Met muren van ruim 80 cm dik was de isolatie wel aanwezig. De school is een echt Hongaars bouwwerk. De fundering bestaat uit ca. 30 cm hoge stenen en daarna "metsel"je de muren op met wayok, een soort leem wat daarna weer met cement gestuukt wordt.
Ja ja, echte metselaars hoor die Hongaren...:)

Na goed overleg met de aannemer en rekening houdend met de vrije dagen die wij nog hadden zijn we vol goede moed begin oktober richting Hongarije vertrokken om de aanvang van de bouw te zien, nieuwsgierig als we zijn..
Een grote vrachtwagen, welke amper door het hek van het pad kon had alle materialen zoals bv gipsplaten bij zich. De mannen van Gyula begonnen direct uit te laden en werkten zich even goed in het zweet. Van mij geen verkeerd woord over deze harde werkers...Nu zou je denken dat je dan direct alles op de plek leggen waar het hoort, maar...nee. Eerst alles in 1 ruimte en dan gezamenlijk alles ophalen.


In Hongarije heb je nog veel vakmensen. En vakmensen hebben hun eigen vak! Zo zal een schilder nooit iets timmeren en een timmerman nooit iets schilderen. Zo dan ook bij ons. Eerst komt de elektricien om een goede en veilige stroomkabel aan te leggen en dan kan de rest pas aan het werk. En terwijl de stroommannen bezig zijn, eten de anderen een broodje, slapen een beetje of kijken wat rond. Heel anders dan bij ons, tijd is ( gelukkig) nog niet zoveel geld in Hongarije... Geen opmerkingen:

Een reactie posten